Dinsdag, 20 Desember 2016

Feestelike Kalkoen

Kalkoen was nogal in die ou dae regtig ’n gereelde item op die spyskaart gewees. Maar namate die samelewing verstedelik het, het die gebruik van kalkoen ook minder geword. Ek dink met geboortebeperking het gesinne se getalle ook gekrimp en een hoender is genoeg om drie of vier te voed i.p.v. die span van 9 mense in die huis...net my gedagte daarop! Onthou ook dat die boere gemeenskappe baie gulhartig hul kos met verbygangers gedeel het en dit was sommer in ‘’n kits dat die voël geslag was.

Hierdie resep is geskik om op die spit of in die oond gaar gemaak te word. Vir die spit moet die kalkoen ook ten minste vir 3-6 ure gaar gemaak word en vir die eerste drie ure bedek met foelie...blink kant na buite. 

Vulsel
45 mℓ (3 e) botter
45 mℓ (3 e) olyfolie
3 seldery stingels, fyngekap met blare en al
1 medium grootte ui, gekap
250 g spek repies, gekap
250 mℓ (1 k) aftreksel (aangemaak en afgekoel)
125 mℓ (½ k) cranberries (geblik of vars)...asb moenie dit uitlaat nie...
2 k vars broodkrummels
2 e salie, gedroog (sage) tradisioneel so gebruik en werk heerlik saam met cranberries
Sout na smaak
Swart peper vars gemaal na smaak
1 ekstra groot eier

Braai die seldery, ui en spek in olyfolie en botter vir 10 minute tot deurskynend. Voeg die afgekoelde aftreksel by die uie mengsel. Roer in die pan totdat die mengsel afgekoel het.

Voeg die res van die bestanddele by en meng baie goed deur. Bind die kalkoen se bene toe sodat die holte toe as jy die vulsel in die keelgat afdruk. Jy kan dit ook andersom doen. Maak seker een-een van die twee gate toe is wanneer jy werk. Die nek kan net met tande stokkies toe gesteek word as jy klaar is. Maak seker beide kante is toe. Die vulsel sit uit as dit bak en dan stoot dit uit.

Smeer die kalkoen aan die buitekant met ‘n halwe koppie gesmelte botter, 5 e knoffel en een eetlepel paprika. Sout en peper na smaak. Maak toe met foelie en bak vir 6 ure by 150 .

Maak nou die Appelkoos sousie:
1 ½ k Appelkoos blatjang
½ k Appel asyn
1/2 t fyn knoffel
1 k Pan sous van die kalkoen

Kook alles saam vir 5 minute en bedien in mooi bekertjie.

Geniet!

Bron: Annelien Pienaar, 2016, www.bosenbergguestfarm.co.za
Foto: geleen by familie se braai verlede jaar!

Hoeveelheid: Voed ‘’n nasie!

Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking