Saterdag, 26 Maart 2016

Boere Samoosa’s



Ek is baie bevoorreg om toegelaat te word om deel te wees van my Moslem vriendin se gesin. Sy bel gereeld en dan moet ek kom kuier as hulle besig is om vir spesiale geleenthede te kook. In haar nederige kombuisie op die plaas het ek al soveel ure wat ek eintlik in jare al kom omsit, beleef. Vir hierdie wonderlike gesin is dit heerlik om my boerekos te eet en die gevoel is wederkerig. Naceema is veral trots op my fyn oog en hoe vinnig ek tegnieke optel. Ek dink die eending wat ek altyd gevrees het was die eie filodeeg maak. Naceema het lekker gelag oor hierdie reseppie wat ek nou vir julle gaan gee, en dit Boere Samoosa’s gedoop. Eendag as ek moed het sal ek vir julle probeer leer om die regte ding te maak. Maar vir nou...sal hierdie een moet doen! Die verskil met die deeg is dat dit blasies maak en dit dra by tot 'n meer growwer voorkoms as die gladde filodeeg of Puri wat Naceema hulle maak.

Mens is geneig om te dink dat Samoosa vulsels veronderstel is om “nat” te wees. Maar nee, die samoosa vulsel moet droog wees. Wanneer die samoosa gebak word en daar is te veel vog in die vulsel, sal dit in stoom omgesit word en die deeg sal oop bars en die vulsel sal uitloop. Daarom word samoosa’s altyd met ‘n pikante sousie bedien vir indoop om die droëe vulsel aan te vul. 

Ek het ‘n goedkoop pasta masjientjie en ek gebruik dit om die deeg mooi egalig en dun uit te rol. Hoe dunner die deeg hoe krakerigier kom die deeg uit. Ek stel voor jy speel met die deeg en vind uit watter dikte vir jou geskik gaan wees. Ek gebruik die deeg nie net om samoosa’s te maak nie. Ek voeg by die meel 2t Komyn of Vinkel saad en rol dit dan dun uit en vlak vet braai die deeg en bedien dit soos “chips en dip”. Moet asb nie ontmoedig wees om die deeg te maak nie. Die hoeveelheid van die deeg is van so ‘n aard dat maklik gerol kan word met ‘n koekroller.

Resep
Deeg
250g Koekmeel
30ml Olyf olie
130g Water, ja jy lees reg, ek weeg my water! Meeste maatbekers is verkeerd gekalibreer!

Metode:
1. Meng die deeg en knie tot glad en egalig. Laat die deeg vir 2 ure rus voordat jy dit begin rol.

Vulsel
250g Hoender of Bees maalvleis
15ml Olie
1 Ui, klein, fyn gekap
¼ t Kerrie poeier
¼ t Gerookte Paprika
¼ t Fenegriek
Sout en peper na smaak

Metode:
Braai al die bestanddele saam totdat al die vog uit is. Laat eenkant om af te koel.

Tamatie Raita
1k Yoghurt
100g Tamaties, pitte en sap verwyder, vleis fyn gekap
30ml Ui, fyn gekap
15ml Vars koljander (Cilantro), fyn gekap (indien nie invoorraad enige groen kruie blaar)
¼ t Komyn, fyn

Metode:
1. Meng al die bestanddele saam en verkoel tot voorbediening.

Die Samoosa vou
1. Rol die deeg dun genoeg uit dat jy amper daar

deur koerant kan lees...ongeveer 1mm dik. 

2. Sny die deeg dan in repe van 6cm by 20cm. Die deeg wat oorbly word weer saam geknie en uitgerol.

3. Skep ongeveer 2e vulsel op die punt van die samoosa en vou dan in driehoekies. Seel die punte met eierwit. Verkoel die klaar gerolde deeg voordat jy dit gaarmaak. 

4. Voor verhit olie in ‘n pan, diep genoeg sodat die samoosa bedek sal wees. Braai die deeg vinnig tot goudbruin en bros. Bedien warm.

Bron: Annelien Pienaar, www.bosenbergguestfarm.co.za, 2013 
Hoeveelheid: 10-12 Samoomsa’s

Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking