Woensdag, 23 Maart 2016

Bief Stroganov (ja die spelling is reg!)

Die resep is van Russiese afkoms. As voedsel student was hierdie gereg een van die disse wat van jou as student verwag was om te maak sonder om na ‘n resep te kyk. Eintlik is dit ‘n tegniese dis om te maak. Nommer een moet jy die vleis goed seel deur klein hopies vleis oor hoë hitte te braai sodat die vleis sappe behoue bly. Daarna word die vleis in meel gerol en dan verder met ‘n aftreksel, uie en sampioene gekook tot murg sag. Die dis word dan later met room afgerond voor opdiening. Na jare se resepte toets het ek soveel weergawes van die resep gesien, sommiges verdik hul souse ander doen dit glad nie. Die resep wat ek vir julle gee is iets wat van my studente jare kom en so aangepas totdat ek van die smaak hou. Dus het ek die oud met nuut gekombineer. Deesdae as ons bees slag gebruik ek die taaier snitte soos bolo om die dis mee te maak. Ek gebruik ook dan die hutspot sodat die vleis heerlik sag kan word. Geniet!

Resep
15 ml Olyf olie
15 ml Botter
1 Ui, fyn gesny
250 g Knopies sampioene, fyn gesny
5 Stingels seldery, fyn gesny
500 g Beesvleis blokkies of repies
30 ml Koekmeel
90 ml Brandewyn
250 ml Vleis aftreksel
2 Lourier blare
15 ml Geel mosterd sade
250 ml Suur room
5 Stingels seldery, fyn gesny

Metode:
1. Voor verhit ‘n pan oor hoë hitte. Sny die vleis in blokkies of repies en braai in klein hopies (handjies vol) tot gaar. As jy te veel vleis op ‘n slag in gooi gaan die pan se hitte val en die vleis sappe gaan uitvloei. Dus werk vinnig en klein. Plaas die gebraaide vleis in ‘n kastrol waarin die res van die bestanddele later gevoeg gaan word. Sodra al die vleis gebraai is voeg die koekmeel oor die blokkies vleis en meng deeglik deur. Hierdie meel dien as die verdikker van die sousie.

2. Braai die uie, sampioene en seldery in die vleis pan. Verwyder van hitte en voeg by die vleis. Plaas die pan terug oor hitte en voeg die brandewyn by en steek aan die brand. Die brandewyn dien as geurmiddel, maar indien jy kinders gaan voed, flambe eerder die alkohol sodat dit kan verdamp. Voeg die aftreksel by die pan en kook sodat die vleis en groente kan oplos. Voeg dan die sous by die vleis en groente in die groot kastrol. Voeg die lourier blaar en mosterd sade by.

3. Kook oor medium hitte en roer van tyd tot tyd. Hou die deksel op vir hierdie tyd. Indien jy die hutspot gebruik sal dit 6-8 ure duur. 

4. Net voor opdiening roer die suurroom by die gereg en sout en peper na smaak.

5. Bedien met rys, pasta, aartappels of cous-cous.

Bron: Annelien Pienaar, www.bosenbergguestfarm.co.za,2016 

Hoeveelheid: 4 porsies

Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking