Sondag, 03 Januarie 2016

BOONTJIE EN SAAD SPRUITE - MAAK JOU EIE!

Ek het dit goed gedink om eers vir julle ‘n volledige les uit te werk oor die gesondheidsvoordele van grane en sade wat ons self ontkiem. Verder het ek ook die vakkundige terme tussen hakkies gesit met die engelse benaming indien julle verder wil oplees. Wat wonderlik is van die projek...jy kan dit enige plek doen, jy het nie baie spasie nodig nie en jy kan ‘n verskeidenheid spruite op ‘n slag maak en ‘n konstante voorraad hê.

Studies toon dat sade en grane wat geëet word wat vooraf ontkiem het, meer voordelig is vir jou gesondheid. Ek gebruik baie min deesdae blaarslaai in my slaaie, toebroodjies vir die kinders, en vervang dit deur Alfafa saad spruite asook fyner tipes sade. Dus, sommer 'n Vitamiene booster soos min.

WAT IS DIE VOORDELE DAARAAN VERBONDE OM HIERDIE SPRUITE TE EET?
1. “Phytic Acid” is ‘n suur wat aan die buitekante van sade, peule, neute en sommige groentes voorkom. Dit is ‘n natuurlike meganisme wat swamme en bakterië verhoed om dit aan te val in die natuur. Die lagie bestaan hoofsaaklik uit Fosfor. Ongelukkig voorkom dit goeie nutriente om vrygestel te word as jy die rou formaat eet. Sodra die sade bv ontkiem, los die suur op en word nutriente vrygestel en in meeste gevalle verdubbel die nutrient waarde draties.

2. Die ontkiemde saad verhoog nutrient absorpsie asook die verhoging van seker vitamiene en menerale. In ontkiemde sade is die volgende nutriente baie hoog: Vit C (sterk antioksidant), Vit B groep (voed die brein en sentrale senuwee stelsel, Yster (help om suurstof in die bloed te bind om goeie sirkulasie tot gevolg te hê, Magnesium (goeie slaap patrone), Sink (beskerm die prostaat teen kanker), Vit E (vel en brein), Vit A (sig en vel, antioksidant), veroorsaak ook dat aminosure (wat die bou blokke vir proteine) maklik absorbeer word, asook glukose.

3. Die spruite verbeter vertering word. Mense met IBS kan maklik inflimasie kry as hulle die rou produk eet. In die ontkiemde vorm word voordelige ensieme vrygesel wat vir die lyer makliker verteerbaar is. Dit help dus ook die voordelige flora in die maag en derms aan. Sodoende dan komplekse suikers en stysels makliker af te breek. Dus ook vir die Leakygut, diabete en insulien weerstandige mense tot groot voordeel.

4. In grane wat hoog is in gluten, word die gluten drasties verlaag en maak dit die protein dus baie meer verteerbaar wanneer dit in die ontkiemde vorm geëet word.

5. Verhoog vesel inhoud en word ook meer verteerbaar.

6. Die hele week (hidrasie) en ontkiemings proses verlaag allergene wat algemeen in grane gevind word.

7. Verhoog en ensieme en antioksidante wat tot voordeel van die liggaam is.

MAAK JOU EIE SPRUITE
JY BENODIG
1 x 1 liter Consol glasbottel (gesteriliseer)
1 x Skroefring sonder deksel
¼ k Sade
1 k Water
Stukkie gaas (kaasdoek, melkdoek, net, metaal gaas, j-cloth ens)

Indien jy nie ‘n skroefring bottel (gesteriliseer) het nie, kan jy ‘n gewone glas bottel gebruik en die lappie net vastrek met ‘n rekkie.


STAP 1 - WEKING
Links: Stap 1 - Middel: Stap 2 - Regs: Voltooide produk
A. Gebruik neute, grane, sade of peulgroente wat nie gerooster, blansjeer of met gif behandel is nie. Dus die sade wat jy sou koop by die Kwekery...is nie geskik vir eet nie. Die sade wat ek voorstel om te gebruik is die wat jy by jou bakkerswinkel sou koop. Die beste reeks wat ek tee gekom het om te gebruik is: Natures Choice. Die doel van die weking (hidrasie) is twee ledig. Om toksiene van die buite laag te verwyder en ook om die saad sag te kry vir die ontkiemings fase.

B. Plaas die roumateriaal van jou keuse in die bottel met water en meng goed. Plaas die skroefring met die lappie op. Laat die bottel ongestoor vir 5 - 48 uur (sien die Wekings en Ontkiemings tabel vir die saad wat jy kies onder aan dokument).

C. Indien die saad langer as 12 ure moet ontkiem, spoel dit goed af en sit weer water by en laat om te staan. Hierdie proses moet elke 12 ure gedoen word. Jy sal merk dat die sade mooi vet begin word en dit is wat ons wil hê. Die afspoel is baie belangrik sodat alle bakteriee en giste afgespoel word wat die produk kan laat sleg word.

D. Sodra die sade die verlangde tyd deurgaan het, spoel weer deeglik af voordat die ontkieming gedoen word.

E. Was en steriliseer die toerusting voordat jy dit weer gebruik vir die volgende stap. Lappie, bottel en skroefring.

STAP 2 - ONTKIEMING VAN SADE 

A. Tydens hierdie proses het ek gevind ‘n waterkannetjie met ‘n sproeikop werk die beste om die sade klam te hou. Skaf dus een aan. Gebruik die fynste sproei-mis moontlik.

B. Plaas die sade terug in die glasbotteltjie wat droog is en sproei so 10 spuite met ‘n fyn mis. Laat die saadjies dan onderste bo gestut teen iets, staan. Moenie dat die saadjies in kontak kom met direkte sonlig nie.

C. In warmer weer spuit ek 4 keer per dag vir die verlangde tyd volgens die tabel.

d. Sodra die spruite die verlangde tyd deur gegaan het, spoel weer af en plaas in ‘n skoon striele glas botteltjie wat effens toe geskroef is. Hou in die yskas vir 7 dae.

WEKING EN ONTKIEMINGS TABEL 
NEUTE
Amandels: 2 - 12 ure week - 2 - 3 dae ontkiem
Alternatief vir met rekkies om die nekkies
Okkerneute (Walnuts): 4 ure week - kan nie ontkiem
Braziliaanse nuete: 3 ure week - kan nie ontkiem
Cashews: 2 - 3 ure week - kan nie ontkiem
Hazelnuts: 8 ure week - kan nie ontkiem
Macadamia: 2 ure week - kan nie ontkiem
Pekans: 6 ure week - kan nie ontkiem
Pistasio: 8 ure week - kan nie ontkiem

PEULSADE
Chickpeas (Kekerertjies): 8 - 12 ure week - 2 - 3 ontkieming
Lensies: 8 ure week - 2 - 3 ontkieming
Adzuki bone: 8 ure week - 2 - 3 ontkieming
Black Beans: 8 - 12 ure week - 2 - 3 ontkieming
White Beans: 8 ure week - 2 - 3 ontkieming
Mung Beans: 24 ure week - 2 - 5 dae ontkieming (my gunsteling)
Kidney Beans: 8 - 12 ure week - 5 - 7 dae ontkieming
Navy Beans: 9 - 12 ure week - 2 - 3 dae ontkieming
Ertjies: 9 - 12 ure week - 2 - 3 dae ontkiem

GRANE
Buckwheat grane: 30 min - 6 ure week - 2 - 3 dae ontkiem
Amaranth grane: 8 ure week - 2 - 3 dae ontkiem
Kamut: 7 ure week - 2 - 3 dae ontkiem
Millet: 8 ure week - 2 - 3 dae ontkiem
Quinoa: 4 ure week - 1 - 3 dae ontkiem
Wheat Berries (perelgort en koring): 7 ure week - 3 - 4 dae ontkiem
Wilde rys: 9 ure week - 3 - 5 dae ontkiem
Swart rys: 9 ure week - 3 - 5 dae ontkiem

SADE
Radys saad: 8 - 12 ure week - 3 - 4 dae ontkiem
Alfalfa saad: 12 ure week - 3 - 5 dae ontkiem (my gunsteling)
Pampoen saad: 8 ure week - 1 - 2 dae ontkiem
Sesam saad: 8 ure week - 1 - 2 dae ontkiem
Sonneblom saad: 8 ure week - 2 - 3 dae ontkiem
Mosterdsaadjies: 12 ure week - 3 - 5 dae ontkiem
Fenugreek: 12 ure week - 3 - 5 dae ontkiem (baie goed in melkproduksie vir borsvoeding, gewigsverlies, lees bietjie op oor dit!)

EKSTRA KLEIN SADE
Hierdie sade is bitter klein en fyn, dit het ‘n lagie om dit wat geneig is om dit jellierig en klouerig te maak. Daarom groei ons hulle effens anders as die voorafgaande sade. Voorbeelde is: Chai, Hemp en Flaxseeds (Rou lynsaad), hier volg die proses:

PROSES
1. Gebruik ‘n bakkie wat platterig is om die dreinering en uitskep makliker te maak. Vul die bordjie of bakkie met bietjie water. Voeg 2 t sade by. Laat dit vir 15 minute week. Dreineer deur die vog en die sade deur ‘n tee siffie te gooi. Spoel die sade weer goed met water af om die taaiheid af te spoel.

2. Sprei dan die sade weer in dieselfde houertjie sodat dit nie aan mekaar raak nie. Dit het spasie nodig om uit te sit en te groei. Bedek met kleefplastiek of deksel. Laat dit in ‘n sonnige gedeelte staan, maar nie in die son nie. Net goed belig.

3. Hou die sade klam vir 3 - 7 dae en spoel dit die eerste twee dae gereeld. As die stammetjies begin uitkom, stop die wassery tot op die einde. Op ‘n lengte van ongeveer 2 - 3 cm is die sade gereed vir eet.

FOUTE WAT KAN INSLUIP

1. SADE ONTKIEM NIE
 Die sade wat jy gekoop het, was heel moontlik bestraal, oud of gesteriliseer.

2. DIE SADE IS SLYMERIG
Jy het nie genoeg tussen die dae gespoel om die toksiene op die buitenste lagie af te was. Die houer waarin jy werk is nie skoon genoeg gewees. Die werks toerusting moet gestriliseer wees.

BRON: Annelien Pienaar, 2016, www.bosenbergguestfarm.co.za

1 opmerking:

  1. Dankie Annelien. As jy praat sit ek regop. Die spruite gaan vorentoe smaak op die brood wat ek by jou leer bak het met die kaas wat ek by Leon leer maak het. Heng hoe water my mond nou!

    AntwoordVee uit