Sondag, 29 November 2015

LOW GI PIESANGBROODJIE

Die lewe met ‘n diabeet in die huis is nie maklik nie. Ek het groot geword met ‘n jonger sussie wat insulien afhanklik was vandat sy 6 jaar oud was. Vele kinderpartytjies moes mis weens al die lekkergoed op partytjies. My mM het ‘n stryd met haar gehad, veral toe sy koshuis toe is en as sy naweke tuis gekom het was haar suiker deur die dak. Die maats het te heerlik vir haar lekkergoed gevoer. Diabete verdien om bederf te word, maar nie ten koste van hul gesondheid nie. 

Die versoeter wat ek gebruik verskil van situasie tot situasie. Indien jy insulien weerstandig is kan jy nogsteeds die bruinsuiker gebruik. As jy vol diabeet is kan Xylotol of my eerste keuse Natreen wees. Die liquid Natreen bak en kook die beste. Wees asb versigtig vir die Xylotol omrede dit in oormaat winderigheid, koliek, maagkrampe en diaree kan veroorsaak. Die broodjie is donkerder as die gewone piesangbroodjie waaraan jy gewoond is weens die ontbyt graan. Jy kan ook individuele kolwyntjies bak vir die kosblik en die gaar muffins of broodjie vries ook goed. Dit verlaag ook die GI verder indien dit eers verkoel en dan weer verwarm word.


RESEP
2 Piesangs - fyn gedruk
30 ml Suurlemoensap
1 Appel - gerasper met skil en al
100 ml Melk - vetvry
250 ml High fibre bran ontbyt pap
10 ml Canola olie
125 ml Sagte bruinsuiker of 100 ml Xylotol of 1e Liquid natreen
1 eier
250 ml Koekmeel
10 ml Bakpoeier
2 ml Sout
5 ml Vanielje geursel

METODE

1. Voorverhit oond na 180 ˚ C. Smeer ‘n 25 cm broodpannetjie en plaas eenkant.

2. Meng die fyn piesang, appel en suurlemoensap saam en bedek.


3. Verhit die melk en gooi dit oor die ontbyt graan en los dit om sag te word. Sodra dit sag is maak dit verder fyn met ‘n vurk.


4. Verroom die olie, suiker en eier tot glad vir ongeveer ‘n minuut. Sif die koekmeel, bakpoeier en sout saam. Meng nou al die bestanddele met mekaar goed.


5. Skep in pannetjie en bak vir 60 minute. Skakel dan die oond af en laat die brood nog 10 minute in die oond rus.


VOEDINGSWAARDE VAN ELKE SNY 

GI: 59 
Carbs: 19 g 
Protein: 3 g 
Vet: 1 g 
Vesel: 3 g 
KJ: 424 
GI load: 11 

HOEVEELHEID: 1 broodjie.


BRON: Diabetiese vereniging van Suid Afrika, 1998, verwerk deur H Bezuidenhout.


Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking