Dinsdag, 13 Oktober 2015

WAAR KOM MEEL VIR GEBAK VANDAAN?



Kom ons kyk eers na waaruit die koringkorrel bestaan sodat dit vir julle die skakels in plek sal laat val.
Die koring korrel bestaan basies uit drie hoofdele naamlik: Semel (bran), endosperm en kiem (germ).

SEMEL(LIG BRUIN VAN KLEUR EN VEERLIG)
Semels is belangrik in ons verteringstelsel want dit word die besem van die kolon genoem.
Dit absorbeer alle onnodige goed soos suiker, cholesterol en toksienes uit die sisteem en vee dus die dermkanaal skoon.
Wanneer jy ‘n vesel arm dieët volg sal jy baie komplikasies soos hoofpyn, verhoogde cholesterol en vele meer probleme ervaar.
Dus het ons dit in ‘n daaglikse dosisse nodig.
Verder bevat die semel ook minerale en B-groep vitaminies wat die senuwee stelsel voed, die brein en alles wat met senuwee gepaard gaan.

ENDOSPERM (WIT GEDEELTE "KOEKMEEL")
Hierdie is die gedeelte waarvan witmeel vervaardig word soos koekmeel en broodmeel.
Koekmeel se protein inhoud is baie laer as broodmeel.
Wat bedoel ek as ek van protein praat?
Daar is twee elemente in meel naamlik glutenien en gliadien wat deel vorm van die protein gluten. As hulle vog kry bind dit saam en vorm gluten.
Gluten is dus vir gebak soos ‘n tent se raamwerk en hou alle gebak se struktuur in plek.
Sonder gluten sal die gebak ‘n lae volume hê.
Die gluten / protein stol tydens bak wanneer dit maksimaal gerek het by die regte tyd en temperatuur.

Hier is ook waar die moeilikheid in kom.
Sodra net hierdie gedeelte van die koring korrel verwerk word noem ons dit ‘n verfynde (refined) meel.
Wat is nou die probleem?
Wel, om die meel so gou as moontlik in die mark gedruk te kry moet dit op ‘n chemiese manier witter gekleur word asook gedroog word.
Die produkte wat gebruik word word aan die publiek as voedsel veilig voorgehou maar ek sit maar so met die tong in die kies die storie en bekyk.
Hoekom is soveel kinders wat ADHD is dadelik in onbeheerbare buie nadat hulle verfynde grane eet? Preserveermiddels en additiewe se skuld, hoekom is mense allergies vir gluten?
Is die proses nie so erg verfyn dat die liggaam se anti-liggame in oorlog “mode” moet gaan om die vreemde dinge wat inkom aan te val nie?
Die produsente neem van die chemiese prosesse wat in die liggaam op ‘n natuurlike wyse moet plaasvind weg en dan gaan die liggaam in “defense” in.

VERONDERSTEL JOU KOEKMEEL IS KLAAR EN JY HET NET BROODMEEL IN DIE KAS, KAN JY DIT GEBRUIK VIR KOEKBAK?
Ja, jy kan maar dan moet jy eers net die protein inhoud van die broodmeel verlaag deur mielieblom by te voeg.
Jy doen dit in die volgende verhouding, jy moet uit elke koppie meel twee eetlepels koekmeel haal en dit met twee eetlepels mielieblom en ‘n kwart teelepel sout vervang.
Self raising flour is meel wat 'n chemiese rysmiddel bevat soos koeksoda en kremetart.
Die endosperm bevat hoofsaaklik koolhidrate en dan protein (gluten) en sommige B-vitamienes.

KIEM (GERM)
Hierdie gedeelte is die olierige gedeelte van die korrel.
Dit word verwyder uit meel omdat dit galsterigheid tot gevolg het.
Maar in volkoring meel word dit nie verwyder.
Dit bevat B-Vitamines, minerale, Vit E en olies.

Dit is meer voordelig om die volledige koringkorrel te gebruik veral in jou brood produksie vir tuis gebruik.
Dit is goed vir ons kinders se brein aktiwiteite, gehue en konsentrasie.
Fokus daarop om meer van dit in hul dieet in te sluit asook jou eie om gifstowwe uit die liggaam te neem.

BRON: Annelien Pienaar, 2015. www.bosenbergguestfarm.co.za

Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking