Maandag, 26 Oktober 2015

KLONTVRYE WITSOUS

Kaas en biltong sous
Daar is niks so frustrerend soos witsous maak, veral as jy klonte kry as jy dit maak. Deur die jare het ek al slim geraak en maak met groot sukses op die stoof asook in die mikrogolfoond witsous, net soos ek my vla sou maak. Dus dieselfde tegnieke is van toepassing.

WAT IS 'N ROUX?

Nee dit is nie ‘n van nie!  Dit is die begin gedeelte van ‘n witsous. Die botter word eers versigtig gesmelt. Die botter mag nie aanbrand as jy begin nie of van kleur verander nie. Jy kan botter met enige BAKE bargarien vervang. Jou gewone smeer margarien gaan nie werk nie. Jou sous sal nie verdik nie. Hoekom? Want smeer margarien het minder olie partikels in en meer vog. Die doel van die botter in die roux is om elke meel korreljie letterlik te smeer reg rondom, sodat dit nie aan mekaar sal vas sit as jy vog by sit nie (in hierdie geval die melk). Daarom sal jy nie klonte kry in jou sous nie. In kort word die botter eers gesmelt en dan word die koekmeel bygevoeg en met ‘n whisk gemeng om te help dat al die meel deeltjies (stysel korrels) gesmeer word. Soms dui die resep aan dat die mengsel vir 1 - 2 minute nog gekook word voordat die melk bygevoeg word. 

VOLGENDE? 

Die melk word dan by die mengsel in die kastrol gevoeg en dan word die kastrol nie vir ‘n oomblik alleen gelaat nie. Jy roer die heeltyd met jou whisk totdat die mengsel begin borrel en jy kan dadelik voel met die whisk of daar nog dele onder in die kastrol besig is om te verdik.

HIER IS 'N TABEL VIR DIE VERSKILLENDE DIKTES WITSOUS
                            DUN WITSOUS     MATIGE WITSOUS      DIK WITSOUS
BOTTER             20 ml (20 g)             30 ml (30 g)                      50 ml (50 g)
KOEKMEEL        20 ml (10 g)             30 ml (20 g)                      50 ml (40 g)
MELK                 250 ml                     250 ml                             250 ml
SOUT                 2 ml                  2 ml                                3 ml
PEPER               na smaak                 na smaak                        na smaak

METODE

1. Smelt die botter in ‘n kleefvrye kastrol en voeg die koekmeel by. Meng die mengsel deeglik met ‘n draad whisk sodat al die meel goed bedek is met die botter. Doen dieselfde proses in die mikrogolf oond maar net vir 30 sekondes of totdat die botter gesmelt is.

2. Voeg die melk by en begin dadelik met die whisk in die rondte te klits totdat die mengsel begin verdik. 
Laat die mengsel vir minute nadat dit volkome verdik het nog kook en haal van die plaat af. Plaas die mengsel met die melk wat goed deur geklits is met whisk vir 1 minuut terug in die mikrogolfoond, stop haal uit en roer met whisk, hou aan om elke minuut te stop, meng, totdat die mengsel verdik het. Sal ongeveer 5 - 8 minute neem.

3. Die sous kan nou omskep word in ‘n sampioen sous, uie sous, room sous, biltong sous,  knoffelsous, kaas sous en peper sous, voeg by en proe soos jy aangaan. 
As jy byvoeg hou by 1 koppie gaar groente soos uie, sampioene ens. Maar smaak verskil jy kan dalk van meer of minder hou.

HOEVEELHEID: 250 ml.


BRON: Annelien Pienaar. www.bosenbergguestfarm.co.za, klasse



Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking